Ansamblul folcloric „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoşani, a fost înfiinţat în anul 1987 din initiativa referentului Mariana Honceru si a coregrafului Valentin Rau
De ce, Mărgineanca?
Poate pentru că suntem la margine de ţară, poate că avem în repertoriu o melodie foarte frumoasă Mărgineanca, preluată de la moş Vasile Ursache, poate pentru că avem un dans bărbătesc de o frumuseţe deosebită, Mărgineanca, sau poate pentru faptul că aici la noi este însemnată pe hartă cea mai nordică margine a ţării, Horodiştea, poate pentru că aici la margini de hotar, străluceşte luceafărul poeziei româneşti, un adevărat şlefuitor de perle folclorice, Mihai Eminescu şi poate, pentru toate câte am spus, am dat numele Ansamblului folcloric‚ „Mărgineanca”.
Iniţial a fost Ansamblul folcloric vocal-instrumental, având o formulă de acompaniament foarte simplă: o vioară, o cobză şi un fluier, abordând un repertoriu de cântece vechi de codru, haiducie şi război, din zona etnografică a Botoşanilor.
În această formulă a fiinţat până în anul 1990, sub îndrumarea artistică a doamnei Mariana Honceru şi girul dat calităţilor vocale şi valorii repertoriale de către maestrul Ioan Cobîlă, dirijorul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoşanilor”, perioadă în care prin participarea la diferite concursuri şi spectacole, obţinând numeroase premii şi aprecieri din partea oamenilor de specialitate, s-a făcut cunoscut la nivel naţional.
În anii 1990-1995 a avut activitatea întreruptă din motive bine ştiute şi întemeiate.
În urma lansării, de către Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, a Festivalului concurs „De dragoste, de neam, de ţară” s-a reorganizat numindu-se ANSAMBLUL FOLCLORIC „MĂRGINEANCA”, fiind compus din: formaţia de dansuri populare „Mărgineanca”, solişti vocali, solişti instrumentişti şi grupul vocal „Steluţa”, având posibilitatea de abordare a unui repertoriu diversificat, reuşind spectacole memorabile, de mare succes, precum: Nuntă moldovenească, Lumină din lumină, Sună goarna de răsună, La păzit de usturoi, Ieşirea fetei la gioc, Datini şi obiceiuri de iarnă, etc..
Din 1995 şi până în prezent coordonator artistic al acestui ansamblu a fost doamna Mariana Honceru având alături oameni cu suflet, iubitori ai folclorului din această zonă, coregrafi precum: Petru Abalaşei, Mihai Chelărescu, Vasile Andreescu, iar din anul 2000, coregraful ansamblului este domnul Valentin Rău, actualul director al Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoşani.
Menirea acestui ansamblu este de a scoate la lumină valori autentice ale datinilor şi obiceiurilor, ale cântecului şi dansului popular.
Ansamblul folcloric „Mărgineanca” a participat la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale având succese remarcabile, cele mai recente fiind:
- Trofeul la Festivalul internaţional al nunţilor – Vadul Izei
- Locul 3 la Festivalul cântecului şi dansului popular românesc
- „Nunta la Români” – Mamaia şi premiul presei, la acelaşi festival.
- Laureat la Festivalul „Vai sărmana turturică” Făleşti – Republica Moldova, şi altele.
În prezent are numeroase apariţii la televiziunea publică naţională precum şi la alte posturi de televiziune, fiind invitat pentru frumuseţea spectacolelor pe care le pune în scenă, respectând tradiţia, graiul şi costumul autentic moldovenesc.
În toată această activitate am colaborat foarte bine, primind sprijin şi îndrumare de la maestrul Ioan Cobîlă, folclorist, Orchestra Populara „Rapsozii Botoşanilor”, ocazie cu care îi mulţumim.
Din anul 2009, Ansamblul “Margineanca” sub coordonarea coregrafului Valentin Rau colaboreaza si cu Orchestra “Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi care este condusa de prof. Marcel Dupu, participand impreuna la numeroase festivaluri nationale obtinand rezultate excelente.
Astfel cele doua colective artistice, Formatia de jocuri populare “Margineanca” a Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani sub conducerea domnului Valentin Rau si Orchestra de muzica populara “Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi sub conducerea domnului prof. Marcel Dupu, au obtinut in ultimul an urmatoarele premii:
Trofeul Festivalului National de folclor “Lina Chiralina” de la Braila 2013
Marele Premiu la Festivalul International de Folclor “Pestisorul de Aur”de la Tulcea ,2012
Marele Premiu la Festivalul International de Folclor “Catalina” de la Iasi, 2012
Au participat ca invitati speciali la numeroase festivaluli de gen din tara.
Niciun comentariu până acum.