ANCCSAsociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România.

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR "NICOLAE IORGA" BOTOŞANI

^

Festivalul concurs de folclor “DORULE, FLOARE DE ROUA”

Festivalul judetean de folclor “Dorule, floare de roua” 2017

Festivalul Concurs “Dorule, floare de rouă”

Festivalul-concurs de interpretare a cântecului şi dansului popular moldovenesc, este organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor « Nicolae Iorga » Botoşani, sub patronajul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani.
A fost organizat la început ca o completare la paleta artistică unde formaţii de gen « divertisment » îşi găseau locul în cadrul celorlalte spectacole, la nivelul liceelor din municipiul Botoşani.

Organizat din fonduri proprii, întâi cu timiditate, ediţiile I – IV au fost  doar la nivel de municipiu.
Ca urmare a impactului extraordinar de pozitiv avut asupra elevilor de liceu,  festivalul « Dorule, floare de rouă »,  a revigorat activitatea etno-folclorică, începând de la costum, cântec şi dans, până la implicarea cadrelor didactice, părinţi, specialişti, etc., ediţiile V – VIII  fiind organizate la nivel de judeţ, gândindu-ne, poate din ediţia a X-a să-i lărgim aria de cuprindere la nivel zonal, păstrându-i caracteristica de bază, participanţii să fiie doar elevi de liceu.

Elevii care au fost lauriaţi ai acestui festival, şi-au descoperit vocaţia de dascăli, sau harul artistic, de a cânta bucuriile, supărările, evenimentele comunităţii din care fac parte prin cântec de joc, de jale prin doina noastră atât de frumoasă :
Alin Gaidur – absolvent al Facultatii de muzică  Bucureşti
Mihai Carp - absolvent al Facultatii de muzică Bucureşti
Bogdan Mitelu – absolvent al  Conservatorului din  Iaşi
Andrei Podariu - dansator – Ansamblul Artistic « C.Porumbescu » Suceava
Gabriel Andrici – dansator – Ansamblul Artistic « C.Porumbescu » Suceava
Ciprian Boghiţoiu – dansator – Ansamblul Artistic « C.Porumbescu » Suceava
Gabriela Suceveanu – dansator – Ansamblul Artistic « C.Porumbescu » Suceava

Acest festival a beneficiat de la prima ediţie şi până în prezent de acompaniamentul a două orchestre valoroase : Orchestra Populară « Rapsozii Botoşanilor » condusă de maestru Ioan Cobâlă şi dirijată de domnul Ciprian Potoroacă şi Orchestra Ansamblului Artistic « Ciprian Porumbescu », director Emil Havriliuc, dirijată de maestrul Viorel Leancă.

Pe lângă aceste două orchestre a avut prilejul să fie jurizat de oameni de elită în etnografie şi folclor românesc. Tuturor le mulţumim.

La  ediţiile a VI- a, a VII – a,  a VIII – a si a IX – a, am avut bucuria de a avea parteneri Primăria municipiului Botoşani şi televiziune TVRM Bucureşti – prin realizatorul emisiunii „Casa Dulce Românească”  prof. Cătălin Maximiuc, beneficiind de transmiterea în totalitate pe acest post de televiziune a festivalului.

Arhiva Festivalului concurs “Dorule, floare de roua”

*
2 la sută
*
-
Casa de Cultură a Sindicatelor "Nicolae Iorga" Botoşani, Strada Marchian, Numărul 5, 710211.